Overslaan naar inhoud

Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Artikel: Badlands W/ Taylor Phinney

Badlands met Taylor Phinney
acre

Badlands W/Taylor Phinney

Badlands 2022 : Ultracycling zonder ondersteuning aan de rand van Europa

De wildste bikepacking off-road uitdaging in Europa: 800 km + 16.000m door de enige officiële woestijn in Europa, de wilde kust van Cabo de Gata en Pico Valeta op 3.396m.

 

WOORDEN DOOR: TAYLOR PHINNEY
15 DECEMBER 2022

Badlands 2022 viel me zo'n beetje in de schoot. Het idee kwam van het fietsenmerk Cinelli, dat in eerste instantie dacht dat ik de 780 km lange rit door Zuid-Spanje zou willen "racen". Ze kwamen er al snel achter dat ik niet de racer was die ze dachten dat ik was, en in feite waren ze blij om elke vorm die ik tijdens het evenement wilde belichamen te omarmen. De uitdaging klonk me in eerste instantie nogal astronomisch in de oren, maar ik ben er goed in om ja te zeggen tegen dingen die ik niet begrijp, dus ik dacht dat ik het wel zou doen.

Badlands is een fietspakevenement met meer dan 300 deelnemers, met een maximale tijdslimiet van zes en een halve dag. De beste renners leggen het parcours af in ongeveer 44 uur met slechts 20 minuten stoptijd.

Badlands 2022 met Taylor Phinney

Mijn eerste insteek was om gewoon de route te fietsen en die maximale zes dagen te nemen, maar zodra ik in Granada aankwam, merkte ik al snel dat de sfeer van dit evenement meer "raceachtig" was dan ik had verwacht, met de meeste mensen die "zo licht mogelijk" inpakten en van wie velen van plan waren om helemaal niet te slapen of alleen een noodbivvy mee te nemen. Mijn eerste vraag was: heb je ooit geprobeerd te slapen in een noodbivvy? Het is een metalen zak, meestal een ruimtedeken genoemd. Ik heb het geprobeerd op een van mijn eerste zelfgesteunde fietsreizen en ik kan bevestigen dat ze het slechtst zijn - er is geen ademend vermogen, je begint te zweten, dan word je wakker doorweekt en dan ben je SOL. Noodbivvies moet je reserveren voor waar ze voor gemaakt zijn... noodgevallen.

Terzijde, ik besloot een footprint, een slaapmatje, een lichtgewicht slaapzak en een weerbestendige bivakzak mee te nemen die openritsbaar is om als regendeken te dienen (voor het geval dat). Verder had ik het MW Acre Series Vest, MW Altosphere Jacket, MW Tech Tee shirts (zowel met lange mouwen als korte), Mission Workshop fietsbroeken - plus natuurlijk mijn vertrouwde Ripton jeansbroek. Ondergoed, tandenborstel, flosdraad... lampjes, apparaten, opladers... gereedschap, slangen, stekkers, wat parakoord, riemen... portemonnee + paspoort en natuurlijk WATER (4,5 liter totale inhoud), VOEDSEL en een EHBO-kit. Mijn plan was om comfortabel te zijn in de nachtelijke uren - zwaar overdag met al het gewicht in de tassen op de fiets, maar comfortabel zonder de riemen van een rugzak of camelbak of fanny op mijn schouders of middel. We verheerlijken ongemak, maar ik had het gevoel dat wat 6 dagen fietsen had kunnen worden, genoeg ongemak zou zijn, dus gaf ik prioriteit aan mijn fysieke comfort op alle andere gebieden - zelfs tot aan de fiets en de pasvorm voor de rit. Cinelli en ik ontwierpen speciaal voor dit evenement een Nemo Gravel frame met een bovenbuis van 66,6 cm (!!) en een balhoofdbuis die lang genoeg was om het stuur op dezelfde hoogte als het zadel te krijgen. Deze fiets was radicaal anders dan alle andere fietsen waar ik ooit op heb gereden en paste absoluut bij de Ultra Comfort Cruiser.

Badlands 2022 met Taylor Phinney

Dus stel je voor dat ik in de vroege ochtenduren naar de start van Badlands rijd, met mijn rug rechtop, in mijn busjes en platte pedalen, breed stuur en volledig ingepakte 11 liter op maat gemaakte frametas + oversized gewaxte canvas stuurtas en 2 extra diepe stuurpencaddy's (met dank aan Wit Slingers en Ron's Bikes)... Ik voelde me een buitenaards wezen, maar ik wist dat ik een comfortabel buitenaards wezen zou zijn voor wat komen ging.

"
Ik was de meest ingepakte persoon daar, zonder twijfel... en ik voelde me er goed bij."

Al snel waren we vertrokken en ik kon opgelucht ademhalen omdat we eindelijk in beweging waren en het verdomde ding aan het doen waren. De snelle mensen gingen snel en ik ging mijn eigen tempo zonder stress over het aanhouden van een bepaald tempo en dat voelde heel verfrissend. Van de start tot de finish is de hele ervaring een beetje wazig als ik eerlijk ben... de dagen waren lang en heet maar niet ondraaglijk, er waren hints van hoofdpijn, een nekpijn die na de eerste dag wegging.

Badlands 2022 met Taylor Phinney

Een vreemd iets dat me opviel was hoe je uiteindelijk bijna het hele evenement met dezelfde mensen jojo't, alsof je op hetzelfde moment verbonden bent zonder dat je het überhaupt hebt gepland.

Ik at veel Spaanse tortilla op wit brood met tomaat... en sardientjes. Ik kwam pas aan het einde van dag 2 aan de suikers en die namen me mee op een tocht tot 6.30 uur, mijn eerste en enige poging om 's nachts door te rijden. Ik was niet van plan om zo laat door te rijden, maar ik had nooit het gevoel dat ik de juiste plek kon vinden om te slapen, dus ik reed gewoon door tot ik zag dat de lucht begon op te klaren en toen zei mijn lichaam "echt niet vriend, geef me rust".

Badlands 2022 met Taylor Phinney

Die derde dag worstelde ik mentaal en voelde ik me gefrustreerd door het gebrek aan slaap en ik realiseerde me al snel dat ik die nacht goed moest slapen om de vibe levend te houden. Duurzaam geluk werd mijn doel voor de "race" en dat was volledig afhankelijk van een goede, rustige nachtrust in de natuur. Mijn aanvankelijke plan om de route te bikepacken werd al snel aangepast, want ik voelde me erg op mijn gemak toen ik de hele dag doorreed en de eerste twee dagen 450 km aflegde... dus op dag drie was ik al bezig met de "laatste" 300 km en op dag 4 had ik "nog maar" 120 km te gaan.

De laatste dag en het laatste zetje waren meedogenloos met klimmen en hitte, maar ik kon het einde proeven. Ik had heerlijk geslapen na mijn negatieve dag 3, zeven uur in de koele heuvels langs de kant van de weg in mijn kleine nestje...

"
Het pad naar de finish is grotendeels klimmen met een kleine afdaling helemaal aan het einde en ik had de dag ervoor mijn busjes gedumpt ten gunste van mijn bedrotsandalen."

Badlands 2022 met Taylor Phinney

Toen ik naar de laatste bergpas klom, voelde ik een golf van adrenaline en opwinding en begon ik te JAMmen. Ik stopte voor het eerst tijdens het hele evenement muziek in mijn oren en had een bijna spirituele ervaring. Ultra-euforie overspoelde me als de golven van de oceaan die tegen de kust sloegen. Toen ik aan de laatste afdaling begon, was ik volledig overweldigd door het moment en de muziek en op de laatste hobbel van de laatste onverharde afdaling dacht ik dat ik een goede sprong nodig had. Ik at stront. Ik redde het natuurlijk bijna, maar toen deed ik het niet. Ik stond snel op en reed weer verder voordat ik mezelf of mijn fiets had beoordeeld - een oude gewoonte bij het wielrennen denk ik. Ik moest lachen om de domheid van mijn opgewonden gedrag en had geluk dat ik me niet bezeerd had, op wat schrammen na.

"
Nou eigenlijk heb ik een groot deel van mijn grote teen en teennagel afgeschaafd en het bloedde behoorlijk, maar gelukkig kon ik eindelijk mijn EHBO-doos gebruiken."

Badlands 2022 met Taylor Phinney

Dus met 5 km bergafwaarts naar de finish van een race van 780 km stond ik aan de kant van de weg, hoog in de bergen van de Sierra Nevada, om mijn gewonde grote teen schoon te maken, te desinfecteren en in te wikkelen. Ultra-euforie eist nog een slachtoffer. Ik heb die dag een waardevolle les geleerd over emoties. Toen ik naar de finish fietste, voelde ik me lichtelijk beschaamd over mijn teen terwijl ik trots mijn sandalen droeg, maar ik wist dat niemand zich daar iets van zou aantrekken omdat iedereen bij de finish high zou zijn van zijn eigen ervaring.

Badlands 2022 met Taylor Phinney

Ik had het gevoel dat ik nog lang in het einddorp kon blijven, maar ik kreeg een lift aangeboden de berg af en terug naar Granada en met mijn gehavende teen dacht ik dat dat misschien mijn ticket was. Voor ik het wist zat ik in een taxi die de berg af raasde en ik voelde me overweldigend verdrietig dat de rit voorbij was en dat ik mezelf zo snel uit de Badlands-bubbel had gehaald. Weer een les geleerd.

In de dagen erna dacht ik dat ik kapot zou gaan van de inspanning, maar ik voelde me eigenlijk een beetje onoverwinnelijk voor de 2 tot 3 weken erna, wat een prettige bijkomstigheid was. Er waren ook wat negatieve bijwerkingen voor het lichaam, maar ik had de energieboost niet verwacht. Concluderend, ik heb er niet aan gedacht om zoiets nog een keer te doen. Ik ben zo blij dat ik het een keer gedaan heb en misschien ga ik het nog een keer doen, maar voorlopig geniet ik gewoon van het ontdekken van fietsen in al hun vormen.

Vrede,
Taylor

Foto's door Juanan Barros en Patrick Delorenzi

Meer lezen

MW x ASP
Veldtest

MW x ASP

Onderzoek & Ontwikkeling Maak kennis met de MW X ASP samenwerking; een harmonieuze combinatie van design, karakter en gevoeligheden. Een volledig op elkaar afgestemde combinatie van Mission Workshop...

Meer lezen
Onderzoek & Ontwerp // Rugzakken voor verkenning buiten de planeet
Nasa

Onderzoek & Ontwerp // Rugzakken voor verkenning buiten de planeet

Video door 100 Grade // Foto's door Evan Dudley en Jenny Sathngam In 2016 leidde een gesprek tussen Mission Workshop ontwerper Mark Falvai en NASA ingenieur Michael J. Miller tot het maken van ...

Meer lezen